Hrnky

Máte už plné zuby nevzhledných hrnků po tetičce z druhého kolena? Chcete už konečně servírovat nápoje důstojně a beze studu před návštěvou? Pořiďte si sadu hrnků na teplé nápoje – od čaje po latté a zahrajte si na luxusní restauraci u sebe doma!

Jaké hrnky v kuchyni využijete?

  • Hrnky na čaj
    Klasické hrnky na čaj bývají nejčastěji o objemu kolem dvou až tří decilitrů. Pohlídejte si, aby se šálek na čaj pohodlně držel, čemuž pomůže dobře tvarované ucho. Jinak je výběr hrnku na čaj čistě záležitostí vkusu – někdo požaduje modernu, jiný klasiku, další nedá dopustit na podšálky
  • Šálky na cappuccino
    Hrnky na cappuccino jsou objemnější než klasické šálky na kávu. V hrnku totiž musí kromě kávy zbýt místo na našlehanou pěnu.
  • Šálky na kávu
    Klasické hrnky na kávu se nejčastěji prodávají s podšálky, na které je možné odložit lžičku, cukr a nějakou dobrotu. Objemem se pohybují většinou od jedné do dvou decilitrů.
  • Šálky na espresso
    Šálky na espresso jsou ze všech nejmenší. Správné espresso totiž nemá být žádný rybník, ale pěkně silná emulze o objemu 30 ml. K šálku na presso nezapomeňte i na podšálek.
  • Hrnky na latté
    Nejvyšší a největší hrnky jsou šálky na latté. Tento oblíbený kávový nápoj je tvořen silným espressem a horkým mlékem.

Jaké by měly mít hrnky vlastnosti?

Samozřejmostí by u nových hrnků měl být zcela hladký a souměrný povrch bez prasklin, nerovností a kazů. Nejenže podobné vady nepřidávají hrnku na kráse, ale hlavně znesnadňují čištění a mohou se dále ještě rozšiřovat. Nové hrnky – ať už na kávu nebo na čaj – by měly být vhodné i pro použití v mikrovlnné troubě. Přece jen mazat hrnce kvůli ohřátí jednoho šálku čaje je trošku zbytečné. Stejně tak by mělo být možné hrnky mýt v myčce, což oceníte hlavně při větších návštěvách. Dejte také pozor, aby se hrnek mohl dát do lednice, aniž by se poškodil.