Čajové konvice

Milujete vůni čerstvě připraveného černého čaje, jemnou chuť výluhu z nejjemnějších zelených lístků nebo vám dělá dobře čaj z meduňky před usnutím? Pak se s námi vydejte na průzkum pole přípravy čajů v domácích podmínkách. Klasické zalití hrnku horkou vodou sice stále vede, možností už ale máte mnohem více.

Jak uvařit vodu?

Na směšnou otázku jasná odpověď – v konvici. Zatímco jedni nedají dopustit na bleskově horkou vodu v rychlovarné konvici, jiní dávají přednost tradiční konvici na sporáku. Klasická konvice na čaj má oproti té rychlovarné řadu výhod – při přípravě čaje spotřebujete mnohonásobně méně energie, vydrží leta a v neposlední řadě má jisté podmanivé kouzlo. Příprava čaje v klasické konvici totiž vyžaduje čas.

Čajová konvice moderně

Po uvaření vody je nutné čaj zalít. V úvahu samozřejmě připadá klasický hrnek s pytlíkem čaje, ale pokud si chcete čaj opravdu vychutnat, a používáte sypaný čaj, je mnohem lepší volbou moderní čajová konvice po vzoru french pressu.

French press je jednoduchá konvička na přípravu kávy nebo čaje původem z Francie. Tvoří ji nádobka, víčko s filtrem a stojánek s rukojetí. Příprava je snadná. Do prázdné konvičky nasypete lístky čaje, zalijete vodou příslušné teploty, necháte vyluhovat a pak čaj jednoduše stlačíte filtrem dolů. Čaj je hotov, zabráníte přeluhování a nemusíte nic cedit. Geniálně jednoduché!

Pravidla přípravy čaje

Zatímco výběr čajové konvice je jasný, neuškodí si na závěr zopakovat správnou přípravu čaje. Čajová konvička by měla být před zalitím předehřátá. Poté do ní vsypeme lístky čaje a zalijeme horkou vodou. Jen málo čajů se zalévá vodou o teplotě 100 stupňů. I na černý čaj je ideální teplota 95 stupňů, zelené čaje pak nejčastěji zaléváme teplotou mezi 70 a 80 stupni. Černé čaje pak louhujeme od tří do pěti minut, zelené většinou o polovinu méně.